Til forsiden

27. september 2023

Prompts- & AI-Frukost Södra Teatern

Är du journalist, utvecklare, kommunikatör eller befinner dig i en redaktionell ledarroll och är intresserad av att optimera ditt arbete genom artificiell intelligens?

Notera då datumet torsdag den 19:e oktober, mellan klockan 08.00 och 10.30, för ett inspirerande frukostmöte på Södra Teatern i Stockholm, där du kan bredda din kunskap inom ämnet.

Stiftelsen Tinius har samlat några av de bästa redaktionella AI-hjärnorna i Norden för att dela med sig av både erfarenheter och konkreta tips kopplade till arbete med prompts och artificiell intelligens. Observera att mötet inte kommer att sändas online, så fysisk närvaro är ett måste. Frukostmötet är gratis och inkluderar både nybryggt kaffe och en färsk croissant.


Program:

  • Madelaine Levy, Svenska Dagbladet: «AI som kollega på SvD Kultur».
  • Johan Eliasson, OneLab: «How I built a fully automated news website using AI».
  • Inas Hamdans, HD-Sydsvenskan: «Al Jazeeras Sverigebild – En granskning med AI».
  • Martin Schori och Moa Gårdh, Aftonbladet: «Gustav Vasa, rapmusik och sammanfattningar – så jobbar Aftonbladet med AI».
  • Marius Arnesen, NRKbeta: «Så får jag ChatGPT att göra mig till prompts-expert i Midjourney».

— Om föreläsningarna —

«AI som kollega på SvD Kultur»

Kan nya AI-verktyg hjälpa journalister i det dagliga arbetet? Med bakgrundsresearch, intervjufrågor, rubriker, eller kanske något helt annat? SvD har börjat prova sig fram. Nu berättar biträdande kulturchef Madelaine Levy om vad Svenska Dagbladet lyckats med – och vad som bara blev pannkaka.

«How I built a fully automated news website using AI.»

Johan Eliasson är ingenjör, hacker och grundare. Han arbetar inte inom mediebranschen men är för närvarande teknisk direktör (CTO) på OneLab. På Södra Teatern kommer han att berätta om hur han på kort tid har skapat en egen engelskspråkig nyhetstjänst. Han har använt sig av ljudet från Sveriges Radios nyhetssändningar, konstgjord intelligens, ett fåtal prompts och en del utvecklarkunskaper för att generera maskin-genererade illustrationsbilder.

«Al Jazeeras Sverigebild – En granskning med AI»

I Inas Hamdans och HD-Sydsvenskans pågående undersökning av journalistiken från Al-Jazeera har hon använt sig av ChatGPT-4. Inas berättar både om hur man använder verktygen, vilka misstag man bör vara medveten om, och vilka kontroller som kan göras för att säkerställa resultatet.

«Gustav Vasa, rapmusik och sammanfattningar – så jobbar Aftonbladet med AI»

Martin Schori, biträdande redaktionschef och “AI-general,” ska tillsammans med Moa Gårdh, Product & UX Director, visa hur Aftonbladet har arbetat med prompts och AI det senaste året. De kommer bland annat att fokusera på AI-genererade artikelsummeringar som läsare kan välja att öppna inom nyhetsartiklar.

«Så får jag ChatGPT att göra mig till prompts-expert i Midjourney.»

Marius Arnesen är redaktör på norska NRKbeta och har varit verksam på NRK sedan 2001 med diverse utvecklingsprojekt. Han har även arbetat i fält på ett flertal TV-produktioner. Under det senaste året har han utforskat AI-landskapet, utvecklat ett närmast osunt förhållande till bildgeneratorn MidJourney och dessutom testat AI som ett verktyg för undersökande journalistik.

«Robot-nyhetsbyrån AO News täcker blinda fläckar i nyhetsrapporteringen»

Max Berggren, med åtta år i redaktioner hos Bonnier News och 25 år av kodning, presenterar verktyget AO News som sätter AI och omvärldsbevakning i händerna på journalister.

Flere nyheter

Bilde fra et møte i PFU i mars 2023.Bilde fra et møte i PFU i mars 2023.

7. januar 2024

Takk for etikken

Effekten av et godt presseetisk system kan ikke overvurderes.

Jaan Ivar Semlitsch er nytt styremedlem i Stiftelsen Tinius. Jaan Ivar Semlitsch er nytt styremedlem i Stiftelsen Tinius.

4. januar 2024

Nytt styremedlem i Stiftelsen Tinius

Jaan Ivar Semlitsch er utpekt til nytt styremedlem i Stiftelsen Tinius: – En svært meningsfylt og motiverende oppgave.

Styreleder i Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, og daglig leder Kjersti Løken Stavrum. Foto: Lars RollandStyreleder i Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, og daglig leder Kjersti Løken Stavrum. Foto: Lars Rolland

11. desember 2023

Stiftelsen Tinius vil kjøpe Schibsteds nyhetsmedier

– Stiftelsen Tinius’ oppgave er å forvalte eierskapet til det beste for hele Schibsted. Det teknologiske veiskillet vi står foran krever nye grep, sier styreleder Ole Jacob Sunde i Stiftelsen Tinius.

Elon MuskElon Musk

12. november 2023

Elon Musk: Løs kanon i frontlinjen

Hva kan vi gjøre med Elon Musk?

Se alle nyheter

Meld deg på nyhetsbrevet